Slik kan Høyer lykkes på Snapchat

Høyer er en klesbutikk for kvalitetsbevisste og moteinteresserte nordmenn. I dette innlegget ønsker jeg å belyse hvorfor jeg mener Høyer kan lykkes på den sosiale kanalen Snapchat.

 Hva er Høyer?

Høyer er en klesbutikk som ble opprettet i 2004 av Ørnulf Høyer. På kort tid har Høyer kjeden vokst og det er nå 21 butikker rundt om i landet. Høyer består av to forretningsenheter: Wholesale og Retail. Wholesale omhandler å ha tilgang til markedets største og mektigste merkevarer. Mens Retails er å kunne tilby merkevare i likhet med Skandinavias største og mektigste leverandører. Ved å kombinere disse to forretningsenhetene kommer Høyers visjon frem. Visjonen er å være den ledende merkevarekjeden i Skandinavia, i allianse med de største og mektigste merkevareleverandørene i Europa.

høyer_interiør_1

Bildet er lånt fra NIL 

Interessenter

For at Snapchat skal være en tjeneste som er gunstig for Høyer må tjenesten ha et formål, de må også ha personer å kommunisere dette formålet til. Jeg har ingen peiling på Høyers markedsføringsstrategi og hvem de retter sin strategi mot. Jeg har derfor valgt å skille mellom interessenter og målgruppe, fordi jeg ikke konkret vet hvem deres målgruppe er. Interessentene har jeg skapt ved hjelp av deres sosiale medier kontoer. Dette gjorde jeg for at det skulle være enklere for meg å løse denne oppgaven.

Ved å se på Høyers sine sosiale medier kontoer på Facebook og Instagram, ser vi at de har stor pågang. Høyer har valgt å ha Facebook sider til hver av sine butikker rundt om i landet, det samme gjelder med deres Instagram profiler. Allikevel har de en ”offisiell” Facebook side ved navn Høyer. Dette er en av kanalene jeg har valgt å vurdere interessentene ut i fra, denne siden har 26 938 følgere. Disse følgerne består av menn og kvinner i alle aldere. Det er lite engasjement når det kommer til denne siden, det er få likes, kommentarer og delinger på innlegg.

Skjermbilde 2016-06-01 kl. 13.56.13 Skjermbilde

Cecilie Staude har skapt en forenklet modell for hvordan personer bruker sosiale medier, disse er: Skapere, delere og kikkere. Skapere er de som produserer innholdet, delerne bidrar til å dele dette innholdet, men poster sjeldent selv. Men de fleste av oss (90%) er kikkere, som passivt konsumerer innholdet til skaperne og delerne uten å bidra med innholdet selv.

Med dette i bakhodet, ville jeg fortsette vurderingen ved å se på Høyer sine Instagram kontoer. Jeg har valgt å se på Høyer Eger sin konto, fordi det er den som har flest følgere. Hele 31 800 følger denne siden. De fleste bildene er av ”dameklær”, så jeg vil si at de retter s13330501_1026478687436070_590395372_nin profil mot kvinner. Det er også her lite aktivitet når det kommer til kommentering av deres innlegg, men de får allikevel mange likes. Ved å se på hvem som liker innleggene og hvem som følger profilen, ser jeg at de fleste er kvinner. Det som vil bli utfordringer for Høyer med Snapchat er å skape et engasjement og innhold, som fører til at folk går ut av sin rolle som kikkere. Hvorfor jeg mener Snapchat er kanalen som kan klare nettopp dette kommer jeg inn på senere.

Studier viser at unge mennesker, er mindre aktive når det kommer til å kommentere bilder og linker på Facebook, jeg tror dermed at den største gruppen av Høyers interessenter befinner seg i denne gruppen. Basert på funnene jeg fant på Høyer Egers Instagram konto og oppførselen til følgere på deres Facebook side, vil jeg ta utgangspunkt i oppgaven med at Høyers interessenter er: Moteinteresserte kvinner og menn i alderen 16- 30 år. Dette er på ingen måte et en fasit, men en veileder for meg, slik at oppgaven vil bli enklere å fremlegge.

Kort om Snapchat

snapcode256

I følge Ipsos har 1 911 00 nordmenn over 18 år en Snapchatkonto. Det reelle brukertallet er enda høyere, med tanke på at under 18 år er ekskludert. Svein Tore Marthinsen anslår at det reelle brukertallet er nærmere 2 500 000. Brukefrekvensen har blitt noe lavere, men det er fortsatt 87 % i alderen 18-29 år som bruker Snapchat daglig. Jeg mener derfor at Høyers interessenter vil ha stor glede av Snapchat.                Link til bildet her

Hva kjennertegner Snapchat?

Snapchat blir sett på som en ephemeral kanal. Du kan kommunisere med andre mennesker ved å dele bilder og filmer. For Høyer vil Mystoryen være interessant, den har en levetid på 24 timer og kan bli brukt til å produsere innhold som engasjerer og interesserer Høyers kunder. På My story kan du samle bilder og videoer, som alle dine følgere kan se på. Snapchat tilbyr en rekke verktøy som filter, tekst og emojier, dette kan bedriften ha det mye morsomt med – det gjelder bare å være kreativ. Snapchat har også en funksjon som gjør at dine følgere kan svare på Mystoryen din ved å dobbeltklikke på storyen, du kan altså få direkte tilbakemeldinger av dine forbrukere. Snapchat skiller seg ut fra andre sosiale kanaler, fordi den lettere kaprer vår oppmerksomhet. Når vi åpner en snap må vi holde fingeren på mobilskjermen, så når vi åpner en Mystory har den vår fulle oppmerksomhet, er innholdet i tillegg kort og presist vil den få fullt utbytte fordi vi ikke rekker å miste tålmodigheten eller rekker å bli forstyrret av ”støy”.

Bedrifter og sosiale medier

url

Så hvorfor mener jeg at Høyer burde være på Snapchat? For å svare på dette spørsmål må jeg se nærmere på hvordan bedrifter kan skape fordeler med å være på sosiale medier. I følge Tarjei Alvær Heggernes (Forfatteren bak boken Digital forretningsforståelse) kan sosiale medier bli sett på som et forretningssystem som skal skape fordeler for bedriften. Sosiale medier kan hjelpe bedriften med å oppnå et formål eller mål bedriften har satt seg. Dette er bakgrunnen til at bedrifter velger å bruke sosiale medier i sin markedsføringsstrategi og hvorfor jeg mener Snapchat kan skape gevinst for Høyer.

 Hva kan Snapchat gjøre for Høyer?

 Tarjei Alvær Heggernes mener alle tiltak i sosiale medier starter med et sosialt objekt. Et sosialt objekt er alt som likes, kommenteres eller deles. Frem til nå har Høyer ikke oppnådd et særlig godt sosialt objekt, de har en stor kundegruppe med masse følgere, men det er lite engasjement på kanalene. Det gjelder dermed å finne en sosial kanal, med et sosialt objekt som vil engasjere interessentene. Jeg tror at Snapchat kan gjøre nettopp dette og etter hvert skape fordeler til bedriften – Hvis de bruker det riktig.

Hvordan kan Høyer bruke Snapchat?

Som jeg har nevnt tidligere er det fleste av oss passive kikkere når det kommer til bruk av sosiale medier. Det er derfor viktig å skape engasjement blant interessentene, dette kan Høyer gjøre gjennom å:

 Fortell en historie:

Gi interessentene tilgang til live innsyn i hverdagen til Høyer. Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut? Jeg tror ikke bare jeg, men veldig mange andre ville satt pris på slike oppdateringer. Høyer kan bruke Snapchat til å vise de kommende kolleksjonene og klær/tilbehør som har ankommet butikken. Storytelling er en enkel måte å bygge relasjoner mellom merkevare og bedrift. Jeg tror at gjennom å være med på deres lille historie, vil forbrukere føle et sterkere bånd til Høyer som bedrift. Høyer har tilgang til fantastiske merkevare produkter, som både jeg og nok mange andre på min alder ikke har råd til. Men vi vil allikevel ha en oppdatering på hva som er det ”nye” i motebildet og det gjør det bare enda mer spennende at vi ikke kan få tak i det.

JPS_Hoyer4Link til bildet her

Dette gjenspiller seg i Snapchat, Mystoryen har en levetid på kun 24 timer, dette ”tvinger” interessentene til å komme tilbake for mer. På overflaten virker Snapchat å være en kanal uten annonser og reklamer, de er ikke like synlige her som på andre kanaler. Vi føler ikke at bedriften ”pusher” produktene på oss, de viser sine produkter gjennom en historie som gjør at vi vil vite mer om deres merkevare. Det kan også skape et behov for å kjøpe et produkt. Dette fører til at Høyer kan fortelle historier som virker overbevisende for oss interessenter, fordi det virker ikke som det er en skjult agenda.

Skap engasjement:

Skap engasjement på Snapchat ved å la interessentene være en del av Høyers beslutningsprosess. Ta de med når dere bestiller neste kolleksjon eller når dere velger ut klær til neste utstilling. Still spørsmål i Mystoryen om hvilke antrekk, farger eller sko de burde velge. På denne måten vil interessentene føle at de har noe å si i prosessen og at de er en viktig del av den. Dette tror jeg vil styrke båndet mellom Høyer og deres kunde fordi interessentene føler de får et eksklusivt og personlig innblikk. Høyer kan også skape engasjement gjennom konkurranser. Ved å gjøre slike tiltak legger Høyer til rette for at kundene selv kan generere et sosialt objekt.

imgresBildet er lånt fra Kampanje

Jeg tror kommunikasjon har en lavere terskel i en plattform som Snapchat. Innholdet blir borte og kommunikasjonen er ikke synlig for noen andre. Det virker derfor ikke like ”skummelt” å skulle ytre sin mening.

Tips og triks:

Snapchat er en plattform som mange ser på som uformell, dette gjør at vi får muligheten til å kommunisere med Høyer på en mer ”ekte” og uredigert måte. Høyer kan leke seg med ulike verktøy Snapchat tilbyr, å skape morsomme, fengende og interessante Mystoryer som interessentene vil ha glede av.

Video er det formatet vi forbrukere liker best. Snapchat er dermed her spesielt fordi de tilbyr Youtube og Twitter i et og samme format. Høyer har en begrensning for langt de kan skrive og hvor lenge videoene skal vare, dette kan være en utfordring. Det er derfor viktig å komme rett på sak, og være kort og konsist, så budskapet med videoen ikke blir misforstått. De fleste har ikke på lyd når de er på Snapchat, dette må også Høyer ta hensyn til. En velfungerende Mystory kan ikke være avhengig av lyd, budskapet må komme frem i teksten ellers vil vi ikke meningen med videoen komme frem.

Vil Snapchat kunne bli en suksess for Høyer?

Nærmere to millioner nordmenn bruker Snapchat, 87% av disse bruker tjenesten hver dag. Jeg mener derfor at det ikke akkurat kan skade for Høyer å ha en Snapchatkonto. Selv om Snapchat i dag er vanskelig å måle effekten av, tror jeg tjenesten vil gi store fordeler for Høyer når det kommer til å skape en relasjon med sine kunder. Jeg tror en slik tjeneste kan være med på å styrke forholdet mellom Høyer og deres kunder, og omvendt. Høyer vil heller ikke kunne tape store summer eller tid ved å prøve ut tjenesten. Jeg tror at dette kan gi en positiv effekt for deres bedrift og skape kunde genererte sosiale objekter.

Kilder:

– Therese Linnea

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *